Afterimage / Остатъчни образи (2016)
7.3 IMDB Рейтинг 189 прегледа

Afterimage / Остатъчни образи (2016)

(Полша)

Режисьор:

Анджей Вайда

Участват:

Александра Юста, Богуслав Линда, Бронислава Замаховска, Жофия Вихлач, Томаш Влошок и др.
Последният филм на великия режисьор Анджей Вайда, вдъхновен от биографията на полския художник авангардист Владислав Стшемински (1893-1952).
Филмът „Остатъчни образи / Powidoki / Afterimage (2016)“ разказва за живота на художника Владислав Стшемински, харизматичен и обожаван от своите ученици преподавател в училището за изящни изкуства. Но животът на художника се променя, когато Сталин поставя ръцете си над Полша през 1945 г. Стшемински отказва да компрометира изкуството си с доктрините за социален реализъм. Преследван, изгонен от университета, той в крайна сметка е изтрит от стените на музеите. С помощта на някои от неговите ученици Стшемински започва да се бори срещу партията и става символ на художествена съпротива срещу интелектуалната тирания. Неговата борба за художествена свобода в тоталитарната система постепенно води до драматични последици в живота му.
„Остатъчни образи (2016)“ се превръща в многопластова, интелектуална битка за ролята на изкуството и свободата на изразяване. Филм за човека и художника, който е разрушен от системата. Филм за това колко опасно е да се слее политическата власт с волята да се оформя съзнанието на хората.
Анджей Вайда си замина от този свят през октомври 2016 г. на 90-годишна възраст, почти месец след световната премиера на „Остатъчни образи“.
За „Остатъчни образи / Powidoki / Afterimage“ Анджей Вайда казва: „Исках да направя филм за художника от много дълго време. Това е история за непоклатимата увереност на човека и силата на душата на художниците. Изкуство, което изисква по-нататъшно разбиране, но това също е история за човек, обичан от жена „.

  • Коментари
  • Информация
  • Информация

    Няма информация за показване.

    Трябва да си се логнал да постваш коментар
    Вече имате регистрация? Вход